Orsa fäbodssnaps

En svensk snaps skapad av Kalle Moraeus

#Orsafäbodssnaps

ORSA FÄBODSSNAPS

Orsa fäbodssnaps är en klassisk akvavit kryddad med kummin och inslag av lingon och granskott – ett svenskt hantverk när det är som allra bäst.

Tillsammans med anrika Tevjös destilleri i Hälsingland har vi skapat en helsvensk snaps med inslag från skogarna i Dalarna.

Från de bördiga dalgångarna längs Ljusnan förser lant- brukarna kvarnen på destilleriet med spannmål av allra högsta klass.

Här är slutresultatet, en snaps som passar utmärkt till traditionella firanden eller varför inte i all sin enkelhet!

VÅR STORY

Kalle Moraeus en av våra mest folkkära spelemän och artister. Under år 2020 blev Kalle delägare till Hornberga Gård, vackert belägen mitt i skogarna utanför Orsa. Kalles passion för vildmarksliv, mat och dryck var några av de anledningar som gjorde att drömmen om en egen gård med restaurang och pensionat blev till verklighet.

Tankarna på att ta fram en egentillverkad snaps av hög kvalitet kom till av en slump, då Kalle träffade Jonas Larsson från anrika Tevsjö Destilleri i Hälsingland. Kalle beundrades av Tevsjös mångåriga historia och det hantverk som ligger bakom för att få fram dryck av absolut högsta klass. Tillsammans har de nu skapat Orsa fäbodssnaps – en akvavit med inslag av lingon och granskott.

Idén har varit att göra en närproducerad och miljöanpassad produkt kopplad till Dalarna, där spannmål, kryddning och design härstammar från lokala närområden.

Slutresultatet blev precis som de hoppades och drömde om. Allt är gjort enligt den gamla hantverkstradition som finns i Tevsjö, där den gamla kvarnen lagt grunden till en snaps i världsklass och ger en smak som passar utmärkt när vi firar högtider med traditionell mat, sång och glädje.

Så luta dig tillbaka och känn en förnimmelse av Dalarnas granskogar, landskap och sagolika sjöar. Njut av ett äkta svenskt hantverk när det är som allra bäst!

TEVSJÖ KVARN

Det är något mycket speciellt med Tevsjö Kvarn & Destilleri. Den första mjölnaren på gården var Olof Danielsson, det var tidigt 1800-tal med Karl XIII som svensk regent. I sju rakt nedstigande led efter Olof drivs Tevsjö Kvarn & Destilleri nu av makarna Anna och Jonas Larsson. Det är med stolthet de för den gamla mjölnartraditionen vidare, adderad med ett hantverksmässigt och småskaligt destilleri som producerar unika spritprodukter sedan 2012, under såväl eget varumärke som andras. Deras premiumdrycker riktar sig till en medveten marknad och har fört dem både till kungahuset och Nobelfestligheter. De har uppmärksammats och prisats både nationellt och internationellt.

DESTILLERIET

Enligt gammal Hälsinge-tradition, unikt i sitt slag, tornar det upp ett nytt landmärke över Ljusnans strand som få undgår när man passerar.

Den vackra kopparpannan tillsammans med den 8 meter höga kopparkolonnen säkerställer produktionen av den lena rena 96 % vodkan som är unik i sitt slag, och som ger en fantastisk grund för destilleriets senaste produkt - Orsa fäbodssnaps.

Destilleriet kan som en av de få i Sverige stoltsera med tillverkning av sin egen bassprit samt att vara helt självförsörjande på både spannmål och rent källvatten.

Det är en långtgående tradition av Brännvins- bränning i trakterna om än så har hantverket förfinats på destilleriet. Produkterna kokas omsorgsfullt fram i den vackra kopparpannan, alltid på lokalt spannmål och äkta kryddor precis som förr fast med bättre precision och kontroll. Tevsjö destilleri lägger stor vikt vid att produktionen alltid skall hålla högsta kvalitet, därför får deras tillverkningsprocess ta tid, det blir helt enkelt bättre då. De har också valt att själva styra hela produktionen från frö som sås på en åker till färdig flaska, så har de full översikt och spårbarhet.

Orsa fäbodssnapsOrsa fäbodssnapsOrsa fäbodssnapsOrsa fäbodssnapsOrsa fäbodssnapsOrsa fäbodssnaps

Orsa fäbodssnaps

Orsa fäbodssnaps är en klassisk akvavit kryddad med kummin och inslag av lingon och granskott, 

ett svenskt hantverk när det är som allra bäst.

Orsa Fäbods Glögg

En premium glögg skapad av Kalle Moraeus

Orsa fäbodsglögg är en klassisk glögg. Kryddad med kryddnejlikor, kanel och med inslag av lingon, blåbär och granskott  – Ett svenskt hantverk när det är som allra bäst. 

Tillsammans med anrika Tevsjö destilleri i Hälsingland har Kalle Moraeus skapat en helsvensk glögg med inslag från skogarna i Dalarna. 

Från de bördiga dalgångarna längs Ljusnan förser lantbrukarna kvarnen på destilleriet med spannmål av allra högsta klass. 

Här är slutresultatet, en premiumglögg som passar utmärkt till julfirandet och när vintermörkret lagt sig över vårt avlånga land.